Hvis du som jeg bruger briller synes du måske det kan være temmelig besværligt at have dem på når du kigger ind i søgeren.
Det er imidlertid muligt for de fleste at tage billeder på digitale spejlrefleks uden brug af briller – læs videre om mine tricks…
Løsningen sidder på dit digitale kamera. Den kaldes en “diopter“. En diopter er: “En justering på søgeren af et kamera, til at tilpasse søgeren til fotografens vision og fjerner behovet for at bære briller, når man ser igennem det. Dioptrisk tilpasninger kan ikke kompensere for alle problemer med synet, kun nær og fjern forudseenhed kan kompenseres“.
På langt de fleste DSLR kameraer af nyere årgang, kan søgeren/diopteren justeres. For at finde ud af om din søger kan justeres skal du kigge på din søger. Ved siden af denne sidder der et lille hjul som kan drejes i begge retninger. Dette hjul virker som når du sidder hos optikeren og får tjekket synet. Den kan justere søgeren til at vise fra -3 til +3, hvilket gør at både nær- og langt synede kan få et realistisk og skarpt billede i søgeren. Med ganske få justeringer sørger den for at du kan smide brillerne og få et knivskarpt syn i søgeren.
For at opnå det optimale resultat er det vigtigt at du justerer på den rigtige måde. Der findes rigtigt mange metoder, men jeg har haft glæde af nedenstående:
1. Et stk. avis – en side er dog nok
2. Et kamerastativ
3. Dine briller
4. Dit kamera
Brug en dør, tag lidt tape og sæt avissiden op på døren. Find gerne en side i avisen som har forskellige skriftstørrelser.
Sæt dit kamera på et stativ – har du ikke et så placer det f.eks. på et bord. Justér højden så kameraet peger lige mod avisen. Afstanden mellem avis og kamera bestemmes af hvilket objektiv du har sat på dit kamera. Jeg brugte selv en 24-70mm og placerede kameraet således at jeg kunne zoome ud ind til 70mm og at det meste af søgeren indeholdte avisen. Sæt dit kamera til AV(aperature value eller blændeprioritet) og indstil din blænde til omkring f8.
Med dine briller på skal du nu find et fokuspunkt i avisen med små bogstaver. Stil skarpt.. Med dine briller på skulle avisen nu fremstå skarpt i din søger. Tag et billede og tjek skarpheden, som gerne skulle være intakt. Nu har vi, med brillerne på, fået bekræftet at dit kamera tager skarpe billeder af en avisside.
Ja, ovennævnte kendte du måske allerede – det er en metode til at se om objektivet stiller skarpt – meget simpelt..
Justering af dioptrien
Nu tager du brillerne af. Kig ind i søgeren. Avisen er nu nok blevet utydelig, og du kan nok ikke læse de små bogstaver, hvilket jo er ganske naturligt da du nu kigger i søgeren uden briller.
Mens du kigger i søgeren, drejer du nu dioptri justeringshjulet – som du finder ved siden af okularet (se evt. manual) indtil du atter engang ser de små bogstaver stå skarpt og tydeligt. Kig lidt væk igen, og kig derefter igen i søgeren.
Dine øjne justerer også selv en smule når man kigger koncentreret. Derfor hjælper det at kigge væk fra søgeren, vente nogle få sekunder og derefter kigge i søgeren igen. Drej på hjulet indtil du tydeligt ser bogstaverne.
Hvis du ved at du benytter + eller – på dine briller så ved du allerede hvilken vej hjulet skal drejes for at opnå hurtige resultater. Drej ganske lidt og se forskellen…
Hvis du ikke synes at du kan justere ordentligt eller nok i forhold til dit syn, ja så må du jo nødvendigvis benytte dine briller.
Der er dog et andet godt råd som jeg har benyttet mig af en såkaldt okular forlænger.
Et okular er den linse i et optisk instrument – f.eks. kikkert eller mikroskop – som vender mod øjet (latin: oculus), modsat objektivet.
Okularet virker som lup og forstørrer det billede, som dannes i objektivets brændpunkt. Forstørrelsen fås ved at dividere objektivets brændvidde med okularets brændvidde.
Kort sagt okularet er der hvor du kigger ind i gennem søgeren på dit kamera.
Okularforlængeren er især praktisk til to formål: du får ansigt lidt længere væk fra skærmen på dit kamera, og ja du kan faktisk godt bruge det rimeligt godt med briller.
Okular forlængeren monteres let på okularet ved at tage det oprindelige af og montere det nye uden på og igen montere det oprindelige yderst. Nogle okular forlængere kan også justeres yderligere eller endog forstørre lidt.
Personligt synes jeg at justering af dioptri og benyttelse af okular-forlængeren er det mest optimale for mig, som også normalt bruger briller.
Warning: Declaration of Social_Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/www/fotoliv.dk/wp-content/plugins/social/lib/social/walker/comment.php on line 60
Warning: Declaration of Social_Walker_Comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/www/fotoliv.dk/wp-content/plugins/social/lib/social/walker/comment.php on line 60
I mit “studie” skyder jeg uden briller og på photo walks med briller. Så jeg skifter jævnligt dioptri på mit kamera.
Jeg justerer dioptri ved først at sørge for uskarp fokus i søgeren (jeg stiller fokus på uendeligt). Derefter kigger jeg gennem søgeren på noget ensartet, der er tæt på (asfalt eller en væg). Til sidst justerer jeg dioptrien, så midterste fokuspunkt i søgeren står skarpt.
Med den metode kan du tage briller af og på når som helst, hvor som helst – og stille dioptri hurtigt og enkelt.