Polfilteret eller rettere polarisationsfilteret kan i fotografi benyttes til at minimere refleksioner og/eller mætte farverne i billedet. Filteret, som kan sættes foran objektivet, virker ved at lade lys polariseret i et bestemt plan passere.
Refleksioner i ikke metalliske overflader kan minimeres med polfilteret, idet det reflekterede lys til en vis udstrækning er polariseret. Dette er med til at mætte farverne i billedet, idet det hvide lys der reflekteres, filtreres fra.
Lidt populært sagt kan man måske sige at du får lidt samme effekt som du kender når du tager et par Polaroid-solbriller på. Her får du filtreret refleksioner fra det skarpe sollys fra, og du kan se den flotte blå farve fra havet.
Når du er i dejlige farverige omgivelser, hvor kameraet uanset de fototekniske indstillinger (blænde, lukkertid, filformat, ISO) ikke kan gengive farverne, som vi opfatter dem – så hjælper et polarisationsfilter.
Polfiltre fjerner spejlinger i glas eller lakerede overflader. Polfiltrenes effekt er mest effektive når lyset skinner 57º ind på retningen du skyder i. Sagt med andre ord: med lyset i 0 eller 180 grader af vinklen der fotograferes i, så vil et polfilter ikke virke, men justeres vinklen væk fra direkte imod eller direkte i ryggen, så vil et polfilter eventuelt kunne bidrage positivt til dit billede.
Polfiltre findes i 2 typer : cirkulært og lineært. Ved digital fotografering bør du vælge et cirkulært filter. Der er en del beretninger om at lineære filtre kan genere kameraets/objektivets autofokus, og det er langt fra det resultat der er ønsket. Jeg ved ikke om påstanden med de lineære filtre passer, men jeg har valgt ikke at tage chancen. Er der tale om et objektiv med manuel fokusering og lysmåling kan der med fordel investeres i et lineært filter da kvaliteten efter sigende skulle være en anelse bedre end på cirkulære filtre – der skal dog som sagt fokuseres og lysmåles manuelt.
Polfilteret er jo endnu et stykke glas der sættes foran objektivet, og dermed er der et lystab. Der stjæles i gennemsnit 1½-2 stop.
Desuden er der singlecoated og multicoated. For billedkvalitetens skyld skal du altid vælges et multicoated filter. Der er en prisforskel på disse 2 typer, men det er der også på billedkvaliteten. Endvidere vil jeg helt klart anbefale et såkaldt “slim” således at du evt. både kan have UV-filter, polfilter og modlysblænde hvis der skulle være behov for dette.
Polarisationsfiltret består af to separate stykker glas, og de forreste stykke kan drejes enten med eller mod urets retning. Når de to stykker glas står korrekt i forhold til hinanden, bliver lyset ensrettet og farverne forstærkes, så de ligner virkeligheden bedre. Et polarisationsfilter kan virkelig give knald på farverne, og det skal bruges med en smule forsigtighed, da man let kan komme til at overdrive effekten.
Når jeg benytter mit polarisations filter vurderer jeg ofte hvor meget af polarisations effekten jeg vil have. Kort sagt drejer jeg på filteret for at få mere eller mindre farve, eller reducere mere eller mindre reflekser fra f.eks. i vand.
Ved at placere dig i den rette vinkel og justere dit polarisationsfilter kan du faktisk tage billeder igennem vand og få nogle ret spændende billeder af f.eks. bunden i en sø evt. kombineret med en blå himmel synes jeg det virker rigtigt godt.
Eksempel på anvendelse af polarisationsfilter (cirkulært B+W slim) – hvis jeg ikke havde benyttet dette havde jeg aldrig kunne se bunden af saltsøen og fået den lækre blå himmel.
Aftenbilleder kan sagtens også tages med polarisations filteret på – selvfølgelig med kamera på stativ.
Warning: Declaration of Social_Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/www/fotoliv.dk/wp-content/plugins/social/lib/social/walker/comment.php on line 60
Warning: Declaration of Social_Walker_Comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/www/fotoliv.dk/wp-content/plugins/social/lib/social/walker/comment.php on line 60
Jeg bruger også pol-filter, når jeg vurderer, det er påkrævet. I så fald skruer jeg altid mit beskyttelsesfilter (UV- eller protection filter) af, inden jeg monterer pol-filteret. Dette for at minimerer risikoen for at miste skarphed eller få utilsigtede lysbrydninger.